Alla inlägg den 1 februari 2010

Av Mia - 1 februari 2010 21:23

Idag var jag och visade upp mina bilder för ett djurproffs och han och hans kollega trodde att det var en Scolopendra gigantea vi hittade i sonens vinterkänga igår. Den var liten med sina 15 cm och ett lillfingers tjocklek. När den blir större och har bytt skal några gånger ändrar den färg något och blir ca 30 cm.

 

Om man söker på en känd sökmotor som börjar på G och knappar in Scolopendra gigantea robusta så kan man längst ner hitta massor av bilder på odjuret.

 

Obs! Jag vill varna för flera länkar till vidrigt äckliga filmer på en amerikansk site där man ser en fullvuxen tusenfoting (Centiped) av samma sort som äter upp en mus, jag har inte kunnat se dem själv. En kollegas ansiktsuttryck räckte för att jag skulle få magknip! Se den inte om du är det minsta tveksam eller känslig eller inte tycker om tusenfotingar och sånt!

 

På ett uppslagsverk kan man hitta lite mer info

 http://en.wikipedia.org/wiki/Scolopendra_gigantea

 

Den är giftig men inte för oss människor, förutsatt att vi inte är överkänsliga mot tex bistick. Den är köttätare och äter möss, grodor, ödlor, fladdermöss. Blir vi bitna eller stuckna får vi väldigt ont med rejäl sveda, kontaktområdet svullnar snabbt upp, man kan bli dåsig och få feber och frossa. 

  

Nu är alla inblandade informerade igen och vi har satt upp lapp med info i klubbhuset. Sannolikheten att det finns fler är extremt liten. Denna har antagligen kommit in med fruktleverans eller rymt hemifrån och följt med sin ägare och sedan smitit iväg inne i lokalen. Den skulle ha dött av kylan efter några dagar. Nu dog den snabbt i och med att den kastades ut i snön.

 

Nu vill jag glömma detta obehagliga djur. Jag är tacksam för att sonen, maken eller någon av de andra barnen/ föräldrarna inte blev skadade.


Tack och god natt!

Ovido - Quiz & Flashcards