Alla inlägg den 28 september 2010

Av Mia - 28 september 2010 22:12

Ja om just det frågas det och spekuleras det enormt mycket.... :-) Haha!



Det tog ett par veckor innan skalen torkat. Jag provade med att hälla 5 dl vatten i en kastrull och i det hällde jag 1 dl rensade och torkade nypon och lät det småkoka i ca 20 min... det hände just ingenting bortsett från att skalen släppte ifrån sig vacker färg i vattnet.



Men som vi alla av det främsta könet känner till så heter det ju att  "en god kvinna reder sig själv", så när inte nyponsoppan reder sig själv får man ta till med stavmixern och voila! Krämig och fin blev den och vilken vacker färg den fick. Sötade med 4-5 tsk socker, gillar man sött får man söta ännu mer.



Jag åt den varm i skål med en klick grädde. Det vart jättegott och naturligt smak! Nu vet jag hur nyponsoppa smakar på riktigt.  Det som blev kvar hällde jag upp i en stor mugg och lät stå i kylen över natten. Dagen efter hade den tjocknat så då kunde jag spä ut den med ca en decilier vatten. Jag tror att denna hemgjorda nyponsoppa är mer näringsrik än den industritillverkade men framförallt var det roligt och kändes bra att göra den själv! Nästa gång ska jag bjuda barnen och då blir det en hemgjord mandelbiskvi i soppan :-)



Har även prövat att koka soppa på det SVINDYRA nyponpulvret jag köpte i hälsokosten innan jag plockade egna nypon i år. Det köpta pulvret tjocknade inte och fick en hemsk diskvattenfärg. Efter en stund i skålen så skiktade sig soppan och det bildades ett sediment i botten... hmm detta var ett ekologiskt nyponpulver som efter mycket jobb och efterforskning visade sig vara importerat från Chile. Jag rekommenderar därför lokalt växande nypon för bästa soppa och troligtvis näringsinnehåll och naturligtvis för bästa färg och smakupplevelse :-)


Nyponens högtid och skördetid är just nu, så ut och plocka små tunnskaliga ovala nypon. Vill du inte skala och torka så trä upp på ståltråd och forma till något vackert och häng upp på ytterdörren, ett hjärta kanske?


Nu piper timern i köket mitt rödbetsexperiment ska tas ut ur ugnen...spännande! Mer info kommer imorrn!


Ha en trevlig kväll!

Ovido - Quiz & Flashcards