Direktlänk till inlägg 16 november 2009

Måndag och recept på Galette

Av Mia - 16 november 2009 21:19

  

Uppskurna bitar av den enklaste och ljuvligaste vetekakan jag vet, Galette!


I morse när jag gick låste ytterdörren för att åka in till kontoret hörde jag så vackert fågelkvitter! Det var tidigt på morgonen, det regnade, ett lätt behagligt strilregn och det var alldeles mörkt men fågelkvittret lurade mig för en stund att det var vår och inte vinter. Tänk vad lite kvitter sätter igång tankarna! Blev så glad, stoppade ner radion i väskan igen och gick med lätta steg mot veckans första arbetsdag :-)


Jag måste ändå lätta mitt hjärta och säga att jag tycker att det är såå uschligt med det här jädrans mörkret. Idag började lugnet hemma så sent att jag inte kan sätta igång ljuslampan, då lär jag nog få energi som håller mig uppe hela natten! Nej, den får jag ta imorrn istället :-)


Jag tänkte att jag ska ge bort mitt allra bästa vetebrödsrecept, det bakar jag flera gånger om året för det är så himla gott och har så milda fina smaker att det uppskattas av både stora och små. Jag fick receptet av min lillasyster för en sisådär 10 år sedan, för efter att ha ätit den en gång kunde jag kunde aldrig glömma den! Den är både mjuk och knaprig, söt och syrlig! Den måste bakas samma dag som den ska ätas, den blir inte bra av att sparas.


Galette (storlek, lite mindre än en plåt, som en orullad rulltårta)


25 gr jäst (vanlig) (Dela jästen tvärsöver, från övre hörn till nedre hörn= 25gr)

1 dl ljummet vatten.


Lös jästen i vattnet.


100 gr smör

1 msk socker

1 krm salt

Rivet skal av 1 citron (ekologisk och tvättad)


Använd gärna degrokar på elvispen eller en hushållsassistent.

Vispa smält smör med socker, salt, citronskal.


Tillsätt

1 ägg (M)

och sedan 4 dl mjöl.


Blanda/knåda till en blank och fin deg. Låt jäsa i bunken under handduk 45-60 min.

Häll sedan ut på ett bakplåtspapper tryck ut med händerna, fingrarna till en oval platta. Sätt ugnen på 250-275*C.


Bred sedan på rumsvarmt smör, strö över socker och pressa över lite citron (som när du bakar bullar).

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.


När du tar ut galletten ur ugnen kan du pressa över lite mer citron här och var. Om allt socker smält bort kan du strö över ytterst lite socker till, här och där, så ser det det vackert isigt ut. Låt svalna. Skär upp i trianglar eller rutor. Om du vill kan du servera lite creme fraiche  eller lättvispad grädde till men det är inte nödvändigt alls, den är god som den är!






 
 
Ingen bild

Ellie

17 november 2009 21:45

Åh, det ser supergott ut Mia! Äter man dom som små matbröd, eller mer som kaffebröd?

Kram på dig :-D

 
Ingen bild

Mia

19 november 2009 11:13

Hej! Man äter dom som kaffebröd, som ett alternativ till bullar. Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mia - 19 februari 2012 21:58


    Gråingarnas segertåg i hårbotten. Medan jag väntade på att lilla sonen skulle somna passade jag på att massera in en kallpressad ricinolja ihår och hårbotten. Det var kletigt och segt, lite som oljornas svar på långfil... men till slut had...

Av Mia - 4 september 2011 22:05


  För en tid sedan var jag hos en kvinna som hade just den sortens vallört jag letat efter. Jag var överlycklig då jag fått ok att gräva upp några småplantor i utbyte mot en ansiktskräm. Jag tog med småplantorna hem och grävde ner både rotbitar oc...

Av Mia - 20 augusti 2011 12:16

Jag och fyra kollegor gjorde ett besök på Nordens Ark.      Vi åt lunch, brevid Amurtigrarnas hägn. Fantastiskt att se dem så nära inpå. Hade jag inte förstått hur stora de var innan, så förstod jag det definitivt nu!      Tiger, kattdjur...

Av Mia - 20 juli 2011 23:48

Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...

Av Mia - 20 juli 2011 23:48

Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...

Ovido - Quiz & Flashcards