Senaste inläggen

Av Mia - 13 september 2009 22:08

  

Idag var vi på bio och såg G-force. En barnfilm med marsvin som agenter. Vi satt som ugglor på rad med stora 3D glasögon på nästippen. Den var rolig men mot slutet var vi trötta i öronen. Action innebär ju en hel del ljud, konstigt nog ;-)


Idag har jag kokat äppelgelé. Den får så fin bärnstensfärg, nu kokade jag på kvällen så det blir skumt ljus på fotot men i dagsljus är det vackert! Nu smaksatte jag gelén med timjan och mynta för att få lite frisk smak, Den går ju att smaksätta med nästan allt, fläder, kanel mm. Gjorde även plommon och hallonsaft.


Äppelgelé

Koka äpplen i saftmaja eller kastrull och låt rinna av i nät över natten. Mät upp hur mycket råsaft du fått.

För varje liter råsaft du får tillsätter du 9 dl socker. Tillsätt lite fäskpressad citronsaft. 

Häll i stor vid kastrull och låt koka upp, skumma av och låt sedan småkoka tills det blir gelé.

Gör gelé prov då och då för att se om den är klar. Ta lite äppelkok ur kastrullen och häll på ett fat, låt svalna, se/känn med sked om det har blivit till gelé, annars låter du det koka vidare. Glöm inte att röra då & då.


När du är nöjd häller du upp den heta gelén i väl rengjorda och natriumbensoatsköljda burkar och låter svalna utan lock. Lägg en träslev över dem och sedan en ren kökshanduk. När de svalnat sätter du på rena lock.


Är gelén för lös får du koka om den en stund till. Det bildas en ring inuti kastrullen där gelen nådde upp vid start, låt det småkoka tills du ser att det har minskat från den nivån och gör ett nytt geléprov.




Av Mia - 12 september 2009 22:17

     


Jag har städat, handlat och tömt på soptippen idag. Skönt att få lite gjort!

Köpte ett te som lät gott. Det såg lite speciellt ut i påsen, som torkade bitar av en vit stjälk och när jag provbet i en bit makade det bittert, nästan som pepparrot eller rädisa. Jag får koka en kopp te och prova. Tror att det kan vara någon form av magte, det lär jag väl upptäcka när jag har provat...


Har letat efter mitt recept på squashkaka men hittar det inte. Tittade på nätet men de recepten påminner inte alls om mitt. Den blir som en mjuk saftig pepparkaka och så ljuvligt god! Jag får leta lite till, hittar jag det så lägger jag ut det här, för det är väl värt att prövas.


Har kokat 20 liter äpplen i saftmajan idag, nu får det stå över natten så ska jag koka äppelgelé imorrn.


Fick besök av svärfar med sambo idag. Vi fick en påse full av ljuvliga mörkröda nyplockade lingon från Dalarna. Det får ligga i frysen ett par dagar men sedan ska de bli till rörörda lingon.


Vill avsluta med en bild på min svampkorg från senaste svampplocket. Det blev kantareller och svart trumpetsvamp ett par Karl Johan, vit Fårticka och några Taggsvampar. Sedan fylldes korgen på med lite mangold, humle, lök, vitlök & sallad och sedan var lyckan var total! Ha en trevlig kväll!



     





Av Mia - 11 september 2009 20:07

    

Killarnas humör har vänt och aptiten kommit tillbaka, skönt, nu går det åt rätt håll!


Gick en vända i trädgården och såg att rådjuren hade missat en blomma på mina squash och pumpor! Den slinga jag hade gömt längs innerkanten på drivlådan har klarat sig och tom fått en liten liten minipumpa. Det är svårt att tro att just den är en sorts jättepumpa. Nu hinner den inte bli stor men kanske blir den tillräckligt stor för att stå på trappan till Hallowen med ett litet värmeljus i, vi får väl se.


Plockade in några blommande blommor och ställde på kösbordet, de lyste upp så fint! Jag måste hitta mer senblommande sorter eller alternativ, för just nu ser det sorgligt tomt ut när allt är utblommat eller på väg att vissna. Är glad för några gamla rossorter, de blommar lite sporadiskt ett tag till.


Nu måste jag börja göra plats för de blommor som inte klarar av frosten, har en fikonplanta som blivit stor och fin i sommar men jag har inte klurat ut vart jag ska ställa den än.

    


Killarna ville absolut äta korv till middag, jag blir så glad att de har fått tillbaka sin aptit, då är de på bättringsväg! Lillkillen är fortfarande genomförkyld men vid gott humör! De fick sin efterlängtade korv och själv rostade jag hasselnötter, mandel, solrosfrön och kokos till en LCHF vänlig müsli. Åt det med en fet krämig turkisk youghurt, det var jättegott! Vi tände ljus och småpratade om allt och inget, det blev en toppenmiddag.

Ikväll kommer maken hem efter en resa och det ska bli mysigt att hela familjen kan kura ihop sig och mysa.


Ha en trevlig kväll!


Av Mia - 10 september 2009 21:53

Läste nya numret av Drömhem & Trädgård och på omslaget är en bild från ett reportage där de har inrett en hall. På golvet ligger trasmattor i så urläckra färger!


Jag gillar ju klassisk stil och en del trasmattor men dessa var såå fina med blandade varma röda färger. De skulle verkligen passa i vårt kök. 70x200 cm är en bra storlek.


De är Åhléns som har dem. Tror de finns upplagda på deras hemsida under heminredning. Min dator vill inte att jag ska komma dit, då den envisas med att låsa sig varje gång jag försöker men om nån annan gillar trasmattor och har en mer samarbetsvillig dator kan det vara värt ett besök.

Av Mia - 10 september 2009 20:19

Denna vecka blev inte alls som jag tänkt! Jag hade massor av roliga saker att ordna med men så blev jag sjuk och sedan barnen en efter en och vi är hemma och kurerar oss. Ja nu har jag varken fått något gjort på jobbet eller hemma men så blir det ibland. Bara att göra alla måsten med matlagning, disk och tvätt har känts som en börda. Tänk att några sjukdagar kan kännas som en hel evighet.

Barnen är snuviga, hostiga och febriga och allmänt eländiga både i kropp och knopp. Men idag åt vi glass och tittade på en film och då var alla helt nöjda för en liten stund Glad


Har inget intressant att skriva om idag. Jag är förkyld ändå in i hjärncellerna, de behöver vila, de ligger nedbäddade med varm vattenflaska under täcket.


Lite förkylningstips. Har du en aromalampa, aromasten eller dyl så passa på att droppa på eterisk olja från Tea tree, Timjan, Kryddsalvia och Eucalyptus. Det fräschar upp både luft och luftvägarna!


Drick mycket och gärna varmt, det är ingen skröna utan är för att vätskan driver ut skräp ur kroppen och värmen öppnar upp i luftvägarna. Jag brukar ha en hel buffé med goda örtteer hemma men nu är det helt slut i skåp och gömmor. Vad är en höst utan en kopp rökigt Lapsang Souchong te med lite honung i?  Eller ett grönt the med lite popcornfrön i, eller ett friskt örtigt te,  eller min stora favorit pepparmynta. Jag har en planta pepparmynta och klipper av toppskotten som jag tar in och torkar på en linnehanduk eller tidning och sedan lägger i fina burkar. 

Är ljuvligt gott nu när man är förkyld med lite honung i! Bara doften piggar upp! Ahh.. måste ner och dricka lite the!

Man kan ju dricka den på marrockansk sätt med mycket råsocker eller honung  eller på ett mer osött sätt med mycket frisk pepparmynts smak.


Ska titta lite på Idol. Måste bara säga att jag beundrar dem som vågar sjunga inför tre vilt främmande personer för att sedan få sin "dom" inför tv kameran. Vilket mod det krävs för att våga gå på en Idol-audition. En STOR VARM KRAM till alla ute i landet som trotsar magpirr och nervorositet och vågar chansa, inför hela svenska folket, ni är underbara!! I min värld är ni redan vinnare :-)

Av Mia - 9 september 2009 23:39

    

När jag ändå skriver om smaker och kryddor. Jag har gjort ett väldigt enkelt örtsalt som jag gärna delar med mig av. Plocka fina kvistar av dina favoritörter, tex citrontimjan, oregano och rosmarin. En liten bukett räcker, lägg i mixer tillsammans med lite god olivolja eller en neutral olja och mixa till ganska så fin konsistens. Häll kryddröran i en skål och häll över lite gott salt, jag brukar ta en mellanfin sort av Himalaya salt, rör tills saltet är jämnt färgat av örterna.


Oljan är till för att binda ihop örterna med saltet. Saltet blir vackert örtgrönt.


Låt torka luftigt på bricka i några dagar och häll sedan upp på burk. Voila!

Gott till pasta, ägg, mozzarella, tomater, bruschetta mm mm.

Av Mia - 9 september 2009 23:09

  

Idag bakade jag en sockerkaka med lavendelsocker. Den blev bra och den gick även hem hos mina största inneboende mat och bak kritiker. Så jag blev nöjd :-)


Har du blommande lavendel kvar vill jag bara tipsa om att göra eget lavendelsocker! Då har du lite sommar på burk även när höstlöven singlar ner utanför fönstren. Det går även att använda torkad lavendel men det blir inte alls lika smakrikt.


Lavendelsocker:

Plocka ca 10 lavendelblommor (utan stjälk) lägg i mixern med ca 0,5 dl råsocker eller rörsocker, mixa fint. Blanda med 2-3 dl vanligt vitt strösocker och lägg på fat att torka i sol. Det blir ett hårt skal på sockret men det har du sönder med en gaffel och rör om en gång om dagen tills det är torrt och doftar lite örtigt. Flytta över till lufttät burk när det är helt torrt. Med tiden tappar lavendeln sin underbara lilablå färg men smaken består ett tag till.


Gör en lavendelsockerkaka av :

2 ägg, 1 dl lavendelsocker och 1 dl neutralt socker, vispas fluffigt.


Mixa 1 msk hel mandel, 1 msk hela hasselnötter och 1 krm hela kardemummakärnor och blanda sedan med 2,75 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulver. Häll detta i äggblandningen och tillsätt 1 dl mjölk. Häll i smörad sockerkaksform.


Gräddas i 175* ugn i ca 30 min.


Vill du kan du ringla lite glasyr över kakan. Blanda ca 2 dl florsocker med lite vatten och en droppe röd+ blå hushållsfärg för en fin lavendelblå färg.

Av Mia - 8 september 2009 20:51

Tittar igenom mina foton. Jag tror mig ha bra koll på mina bilder men när jag sitter och tittar i mapp efter mapp så hittar jag bilder jag helt har glömt bort! Det är ju så kul att fota djur ibland, de bara är...


  

Nyfiken fågel i bad. 


And i putsartagen.



 

(Laila?) Bagge på pion.


   

Nu i ro, slumra in...

Ovido - Quiz & Flashcards