Direktlänk till inlägg 9 september 2009
Idag bakade jag en sockerkaka med lavendelsocker. Den blev bra och den gick även hem hos mina största inneboende mat och bak kritiker. Så jag blev nöjd :-)
Har du blommande lavendel kvar vill jag bara tipsa om att göra eget lavendelsocker! Då har du lite sommar på burk även när höstlöven singlar ner utanför fönstren. Det går även att använda torkad lavendel men det blir inte alls lika smakrikt.
Lavendelsocker:
Plocka ca 10 lavendelblommor (utan stjälk) lägg i mixern med ca 0,5 dl råsocker eller rörsocker, mixa fint. Blanda med 2-3 dl vanligt vitt strösocker och lägg på fat att torka i sol. Det blir ett hårt skal på sockret men det har du sönder med en gaffel och rör om en gång om dagen tills det är torrt och doftar lite örtigt. Flytta över till lufttät burk när det är helt torrt. Med tiden tappar lavendeln sin underbara lilablå färg men smaken består ett tag till.
Gör en lavendelsockerkaka av :
2 ägg, 1 dl lavendelsocker och 1 dl neutralt socker, vispas fluffigt.
Mixa 1 msk hel mandel, 1 msk hela hasselnötter och 1 krm hela kardemummakärnor och blanda sedan med 2,75 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulver. Häll detta i äggblandningen och tillsätt 1 dl mjölk. Häll i smörad sockerkaksform.
Gräddas i 175* ugn i ca 30 min.
Vill du kan du ringla lite glasyr över kakan. Blanda ca 2 dl florsocker med lite vatten och en droppe röd+ blå hushållsfärg för en fin lavendelblå färg.
Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...
Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
|||
21 |
22 | 23 | 24 |
25 |
26 | 27 | |||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|