Alla inlägg den 13 september 2009

Av Mia - 13 september 2009 22:08

  

Idag var vi på bio och såg G-force. En barnfilm med marsvin som agenter. Vi satt som ugglor på rad med stora 3D glasögon på nästippen. Den var rolig men mot slutet var vi trötta i öronen. Action innebär ju en hel del ljud, konstigt nog ;-)


Idag har jag kokat äppelgelé. Den får så fin bärnstensfärg, nu kokade jag på kvällen så det blir skumt ljus på fotot men i dagsljus är det vackert! Nu smaksatte jag gelén med timjan och mynta för att få lite frisk smak, Den går ju att smaksätta med nästan allt, fläder, kanel mm. Gjorde även plommon och hallonsaft.


Äppelgelé

Koka äpplen i saftmaja eller kastrull och låt rinna av i nät över natten. Mät upp hur mycket råsaft du fått.

För varje liter råsaft du får tillsätter du 9 dl socker. Tillsätt lite fäskpressad citronsaft. 

Häll i stor vid kastrull och låt koka upp, skumma av och låt sedan småkoka tills det blir gelé.

Gör gelé prov då och då för att se om den är klar. Ta lite äppelkok ur kastrullen och häll på ett fat, låt svalna, se/känn med sked om det har blivit till gelé, annars låter du det koka vidare. Glöm inte att röra då & då.


När du är nöjd häller du upp den heta gelén i väl rengjorda och natriumbensoatsköljda burkar och låter svalna utan lock. Lägg en träslev över dem och sedan en ren kökshanduk. När de svalnat sätter du på rena lock.


Är gelén för lös får du koka om den en stund till. Det bildas en ring inuti kastrullen där gelen nådde upp vid start, låt det småkoka tills du ser att det har minskat från den nivån och gör ett nytt geléprov.




Ovido - Quiz & Flashcards