Direktlänk till inlägg 26 augusti 2010

Busfrön och adrenalinrush!

Av Mia - 26 augusti 2010 21:30

Denna vecka har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan. Tre av fyra i familjen är friska på gränsen till sjuka och riktigt rossliga till och från och hostar och snyter och klagar på halsont....Förra veckan var barnen hemma och sjuka men är nu i skolan igen. Men de är trötta och snuviga på eftermiddagarna när jag hämtar dem. Så vi har tittat på film druckit örtte med honung och citron för att laga och läka rivna halsar och äter frukt och grönt.


Jag som har både åldern inne samt modet tar mina dagliga kosttilskott i form av malda nypon , malda nässlor och malda linfrön. Då får jag i mig alla viktiga vitaminer och spårämnen på naturlig väg, utan gelékapslar, utan år på dammig butikshylla och utan mystiska ingredienser! Busenkelt!Smaken vänjer man sig vid :-)


  

Vet du att både linfrön och havre har en milt avgiftande effekt?

De tar med sig gifter ur kroppen på vägen ut genom systemet... som om det inte skulle räcka med att de även reglerar sockernivåerna och ger en lång mättnadskänsla och på så vis minskar eventuellt sockersug under dagen.


Linfrön hjälper också tarmen att transportera bort avfall genom att de suger åt sig vatten i tarmen och bildar ett geléhölje runt fröet vilket mjukgör tarmens innehåll men det är ju gammal skåpmat :-) Ett tips är att om man vill ta linfrön som hjälp mot stopp eller trög mage bör de få ligga i lite fil , nyponsoppa el dyl först och suga upp vätska så att de inte suger upp vätska från tarmen, då blir det ännu jobbigare för den drabbade. Det räcker med ett par, tre minuter innan gelehöljet börjar bildas och man kan äta upp dem.


De är fantastiska små gryn och frön!  De små till synes "osynliga" varorna i livsmedelsbutiken är rena mirakelfödan! Om du blötlägger tex 1 dl ekologiska havregryn och två deciliter vatten över natten i en kastrull med lock så påbörjas en groddningsprocess i grynen och det gör att du mycket lättare kan ta upp näringen i dem. På morgonen kan du tillsätta lite hackade nötter, russin, linfrön och koka till gröt och äta med lite goda infrysta bär och mjölk!


Nej det var inte alls det jag skulle skriva om! Jag ville skriva att efter resan till Spanien, Altea i Maj så sådde jag de frön jag råkat få med mig hem. Citron och Nispero (aprikosaktig frukt) och några gamla halvtorra bitar ingefära lade jag i en plastbalja. De har stått ute på altanen sedan dess men ingenting har hänt, förrns nu! Nu har de små raringarna kommit upp!


Det här borde vara ingefära.


Detta är Citron och Nispero, vilken blir stor som ett äppelträd så småningom.


Men hur ska jag göra nu? Nu blir det ju kallt ute när de äntligen har kommit upp! Jag får låta dem få lite höstkänsla innan jag tar ner dem i källaren och hoppas att de vill övervintra.


Denna vecka har förutom att dricka te och pyssla om barnen som är väldigt förkylda men som sagt numera skolmässiga, gått åt till att kvälls och nattetid morra över att min skrivare helt plötsligt vägrar skriva ut några dokument!


Jag har installerat om och uppdaterat och kopplat om och letat i felsökningsmanualer, ringt min tekniska syster alldeles för sent på kvällarna! Adrenalinet har pumpat för fullt! Igår gav jag nästan upp, jag rev mitt hår och med gråten i halsen funderade jag på om min handstil duger till att skriva 100 tvålgördlar för hand! Jag har sammanbitet klurat på vad jag ska göra, att köpa en ny skrivare går bara inte, jag känner så väl att det inte är där felet ligger! Det är så typiskt att den ger upp nu! På Söndag har jag min första marknad med egna produkter och jag är SÅ nervös. Och jag måste ha gördlarna klara till alla tvålar innan dess! Ja, jag vill understryka att jag är positivt förväntansfull men ändå nervös!Nu blir jag inte lugn förrns jag står där med allt uppackat och klart!


Idag var maken hemma, skönt! Han har jobbat i Finland ett par dagar, men nu kunde han ta hand om fotbollsträningen med lilleman. Och jag kunde ägna mig helhjärtat åt skrivaren! Och efter många timmar (och säkert ännu fler grå hårstrån) fungerar den nu igen! TACK!TACK!TACK! Jag skrev ut gördlar så det dammade ;-) NU ska jag sätta mig och klippa dem så att de är klara för limning i morgon kväll/natt, sedan återstår att packa ner varma och kalla marknadskläder, lådor till bordet, växelpengar, dekorationer mm mm. Jag tror att bordstemat blir slitet trä och vitt i olika nyanser... nej, nu blir jag nervös igen...


Ha en trevlig kväll och sov så gott!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mia - 19 februari 2012 21:58


    Gråingarnas segertåg i hårbotten. Medan jag väntade på att lilla sonen skulle somna passade jag på att massera in en kallpressad ricinolja ihår och hårbotten. Det var kletigt och segt, lite som oljornas svar på långfil... men till slut had...

Av Mia - 4 september 2011 22:05


  För en tid sedan var jag hos en kvinna som hade just den sortens vallört jag letat efter. Jag var överlycklig då jag fått ok att gräva upp några småplantor i utbyte mot en ansiktskräm. Jag tog med småplantorna hem och grävde ner både rotbitar oc...

Av Mia - 20 augusti 2011 12:16

Jag och fyra kollegor gjorde ett besök på Nordens Ark.      Vi åt lunch, brevid Amurtigrarnas hägn. Fantastiskt att se dem så nära inpå. Hade jag inte förstått hur stora de var innan, så förstod jag det definitivt nu!      Tiger, kattdjur...

Av Mia - 20 juli 2011 23:48

Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...

Av Mia - 20 juli 2011 23:48

Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...

Ovido - Quiz & Flashcards