Direktlänk till inlägg 16 september 2009

Avkoppling och energiladdning.

Av Mia - 16 september 2009 21:13

  


Vad skönt det är med lite miljöombyte. Man tänker i nya banor, laddar batterierna och får en sorts mental avkoppling, bara genom att förflytta sig en liten bit från invanda områden och sysslor. Det gäller arbetsmässigt men framförallt  i det privata.


Ibland är det svårt att få tiden att räcka till. Egen tid, partid, familjetid, tid för vänner och tid för den stora yttre familjen. Det kräver planering och sker inte av sig självt! Det är så lätt att försvinna bort i alla måsten, det ska skjutsas till träningar, kompisar ska hämtas och lämnas, presenter till kalas ska inhandlas och fast det är det 7e kalaset på kort tid så ska presenten kännas så där genuint genomtänkt, personlig och vackert inslagen.

På helgerna när man har möjlighet till heldagsumgänge ska man dela upp sig på olika håll för att täcka upp diverse aktiviteter, träningar och kalas och sedan har man dåligt samvete för att den egna träningen kommer på efterkälken. Det är lätt att bli vilse ibland.


För att få koppla av och ta ledigt en dag eller weekend måste man verkligen inte åka utomlands eller långt bort, bara bort från det invanda i vardagen. Då väcker man sin infödda nyfikenhet och äventyrslust och det är så stimulerande. Negativ stress försvinner och istället fyller man på med ny frisk energi.

Jag har blivit bättre på att ta mig tid för "mina vattenhål" och för familjens. Att åka ut i skogen och plocka svamp och lyssna på naturens ljud och känna alla dofter är för mig en underbar urladdning och påfyllning. Jag kan bli lugn bara vid tanken på senaste svampplocket. En middag med en vän eller syster på stan och prat om livet över en bit mat, det ger mig energi.


Att inte alltid bjuda hem gäster på fika utan att ses i en park eller skog istället känns spännande både för stora och små. Att baka något gott, fylla termosen och ta med en varm filt att sitta på och bara vara, här och nu! Eller så kan man ta med allt och samlas hemma hos vännerna istället. Att packa ner korv och bröd och en påse kol och bjuda in till en enkel lunch i det fria, det är livskvalitet.


Jag är en detaljmänniska och har alltid så höga ambitioner. Ibland blir jag stressad av mina egna tankar kring detaljer som egentligen är totalt oviktiga, då är det skönt att stoppa tankeprocessen och göra något helt annat! Nu har jag dubbeljobbat ett tag och kommer ett göra så månaden ut men sedan ska jag och familjen göra något mysigt, bara för oss. Det ser jag fram emot.


Jag börjar bli bra på att stanna upp och skapa små avkopplande andrum, att vara närvarande här och nu. Det kan vara ett ögonblick, en god lunch, en lunchpromenad vid vattnet, detaljerat prat kring en teckning som sönerna ritat, en vacker blomma, en kopp kaffe, en bra tidning, en bok på tunnelbanan eller att bara njuta av det jag ser. Jag tänker på det som "Mynta" skrev "att tänka i bilder". Precis det är hemligheten. Jag ser till att samla på mig en eller flera bilder under dagen där jag stannat upp och njutit av stunden. Jag satt med lilla sonen i famnen ikväll och han vara bara tyst men satt och mös, och det gjorde jag med, det var mysigt att ses igen, det blir min sista fina bild för idag. Att se och tänka i bilder är en gåva. Sedan spelar det ingen roll om de finns på papper eller i minnet... effekten är densamma.


  





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mia - 19 februari 2012 21:58


    Gråingarnas segertåg i hårbotten. Medan jag väntade på att lilla sonen skulle somna passade jag på att massera in en kallpressad ricinolja ihår och hårbotten. Det var kletigt och segt, lite som oljornas svar på långfil... men till slut had...

Av Mia - 4 september 2011 22:05


  För en tid sedan var jag hos en kvinna som hade just den sortens vallört jag letat efter. Jag var överlycklig då jag fått ok att gräva upp några småplantor i utbyte mot en ansiktskräm. Jag tog med småplantorna hem och grävde ner både rotbitar oc...

Av Mia - 20 augusti 2011 12:16

Jag och fyra kollegor gjorde ett besök på Nordens Ark.      Vi åt lunch, brevid Amurtigrarnas hägn. Fantastiskt att se dem så nära inpå. Hade jag inte förstått hur stora de var innan, så förstod jag det definitivt nu!      Tiger, kattdjur...

Av Mia - 20 juli 2011 23:48

Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...

Av Mia - 20 juli 2011 23:48

Befinner mig i Tyskland idag, igår och förra veckan var det Italien:-) Försöker lägga upp lite bilder men det går inte alls via denna platta. Jaja, jag får lägga upp dem hemifrån sedan. Vi har badat i vackra sjöar i alperna och i Gardasjön, Ital...

Ovido - Quiz & Flashcards