Alla inlägg under september 2009

Av Mia - 9 september 2009 23:39

    

När jag ändå skriver om smaker och kryddor. Jag har gjort ett väldigt enkelt örtsalt som jag gärna delar med mig av. Plocka fina kvistar av dina favoritörter, tex citrontimjan, oregano och rosmarin. En liten bukett räcker, lägg i mixer tillsammans med lite god olivolja eller en neutral olja och mixa till ganska så fin konsistens. Häll kryddröran i en skål och häll över lite gott salt, jag brukar ta en mellanfin sort av Himalaya salt, rör tills saltet är jämnt färgat av örterna.


Oljan är till för att binda ihop örterna med saltet. Saltet blir vackert örtgrönt.


Låt torka luftigt på bricka i några dagar och häll sedan upp på burk. Voila!

Gott till pasta, ägg, mozzarella, tomater, bruschetta mm mm.

Av Mia - 9 september 2009 23:09

  

Idag bakade jag en sockerkaka med lavendelsocker. Den blev bra och den gick även hem hos mina största inneboende mat och bak kritiker. Så jag blev nöjd :-)


Har du blommande lavendel kvar vill jag bara tipsa om att göra eget lavendelsocker! Då har du lite sommar på burk även när höstlöven singlar ner utanför fönstren. Det går även att använda torkad lavendel men det blir inte alls lika smakrikt.


Lavendelsocker:

Plocka ca 10 lavendelblommor (utan stjälk) lägg i mixern med ca 0,5 dl råsocker eller rörsocker, mixa fint. Blanda med 2-3 dl vanligt vitt strösocker och lägg på fat att torka i sol. Det blir ett hårt skal på sockret men det har du sönder med en gaffel och rör om en gång om dagen tills det är torrt och doftar lite örtigt. Flytta över till lufttät burk när det är helt torrt. Med tiden tappar lavendeln sin underbara lilablå färg men smaken består ett tag till.


Gör en lavendelsockerkaka av :

2 ägg, 1 dl lavendelsocker och 1 dl neutralt socker, vispas fluffigt.


Mixa 1 msk hel mandel, 1 msk hela hasselnötter och 1 krm hela kardemummakärnor och blanda sedan med 2,75 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulver. Häll detta i äggblandningen och tillsätt 1 dl mjölk. Häll i smörad sockerkaksform.


Gräddas i 175* ugn i ca 30 min.


Vill du kan du ringla lite glasyr över kakan. Blanda ca 2 dl florsocker med lite vatten och en droppe röd+ blå hushållsfärg för en fin lavendelblå färg.

Av Mia - 8 september 2009 20:51

Tittar igenom mina foton. Jag tror mig ha bra koll på mina bilder men när jag sitter och tittar i mapp efter mapp så hittar jag bilder jag helt har glömt bort! Det är ju så kul att fota djur ibland, de bara är...


  

Nyfiken fågel i bad. 


And i putsartagen.



 

(Laila?) Bagge på pion.


   

Nu i ro, slumra in...

Av Mia - 6 september 2009 21:27

...men återkommer när jag mår bra igen.

Bilden illustrerar att jag är frusen ända in själen  ;-)

Ha det bra så länge!

Av Mia - 4 september 2009 21:45

Har varit lite hängig sista dagarna. Har ont i kroppen och känner mig lite febrig. Tar det lugnt och tar Ipren, så ska det snart gå över. Gjorde en Kronblom och somnade en liten stund i soffan medans resten av familjen tittade på tv. Vaknade av att det kändes tungt på magen och när jag tittade upp så satt minstingen där, nöjd med en liten godispåse i handen :-)


Ikväll har saftmajan, syltkastrullerna och fruktlådorna fått välförtjänt vila, liksom jag. Ikväll har jag tagit ledigt från igenimmade köksfönster och ljuvligt väldoftande fruktånga i hela huset.


Är jag piggare imorrn ska jag ut till landet. Ut i skogen och ta med kameran och mamma för att njuta av höstens dofter och svampar. Förra vändan fick jag ihop 2-3 liter kantareller och taggsvamp. Hoppas på att kanske hitta höstkantarell imorrn, men det är nog lite för tidigt.


Har letat efter info hur man kan länka till andras bloggar men det har jag inte hittat, får leta lite till, jag har ju en viss fotoblogg som jag gillar skarpt och gärna skulle blogga till, jaja jag får leta lite till. Hold on sis!


Köpte en jättefin vas av en kollega idag, var tvungen att stanna i blomsteraffären och köpa astrar, murgröna och en orangegul jättekvist med doftande liljor. Köpte även två jättefina mini dekorationspumpor, en gul och grönspräcklig. Arrangerade i vasen som fick stå på golvet och lade pumporna på bordet brevid och tände lite ljus.... det blev så höstigt och fint! Höst-boar just nu, det måste vara mysigt och fint när mörkret smyger över en och hemmakvällarna blir fler. En del boar in sig när de är gravida, andra boar även in sig varje höst, ja och så vinter och vår, för att inte glömma sommaren.


Idag fick jag också min sängram såld. Farbrorn jag har pratat med ett par gånger de senaste dagarna satt i bilen utanför huset när jag och killarna kom hem från skola och dagis, 45 min före bokad tid :-) Jag tolkar det som att han väldigt gärna ville ha min fina sängram och var rädd att nån annan skulle hinna före.. ja det kan ju kanske bero på att jag, möjligen, överdrivit efterfrågan på sängramen när han frågade, men bara lite....


Nej, nu ska jag ner och koka te. Ha en toppenkväll!

Av Mia - 2 september 2009 20:12

Idag har jag och minstingen plockat äpplen och plommon. Vi hittade två sniglar och sonen lät den vakna snigeln övningsåka i handen. Snigeln vart mycket nöjd, även sonen. Den sovande snigeln var läskig så den fick inte vara med.

Har fyllt saftmajan med plommon, det ska bli saft. Plommon och fläder eller kanske plommon och hallon.. vi får se. Är så trött idag!

Stora sonen började på scouterna idag och det blev succé. Det var även föräldramöte på skolan (lite mindre succé) och picnic på dagis, men det hanns inte alls med. Nu ska jag soffmysa, titta på Obama och dricka lite thé, god natt sov så gott!

Av Mia - 1 september 2009 20:27

Har just lagt två genomtrötta, förkylda killar. Gjorde en ostkaka till dem men de var för trötta för att prova den ikväll så de får de göra imorrn istället. Vill dela med mig av receptet då det är ljuvligt gott och annorlunda! Det smakar som en ostkaka men det innehåller squash. Det går åt en ganska stor squash (zucchini). Tar du en gul får kakan färg som en vanlig ostkaka, tar du en grön blir den lätt grön och prickig som min. Det går ju att skala av skalet också men rustikt är vackert!

5hg squash

1 dl socker lite drygt

2,5 dl mjölk

0,75 dl mjöl

2 ägg (M)

60 gr mandel

3 bittermandlar

Lite mald vaniljstång eller vaniljpulver.

Dela och kärna ur squashen. Skär i bitar, koka mjuka i vatten, häll av vattnet. Mixa eller mosa. Hacka eller mixa nötterna, häll över i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Häll sist i squashmoset och vispa. Smörj en form och häll i smeten.

Grädda i ugn, 200 grader, långt ner i ugnen.

Tid ca 45 min om du gör en hög kaka, ca 20 min om du gör en låg kaka. När du skakar formen lätt ska den ha stannat i mitten, då är den klar. Servera ljummen med lite vispad grädde och hemkokt plommonsylt eller annan god sylt.

Ovido - Quiz & Flashcards